Kjære Jonas Gahr Støre

Kjære Jonas Gahr Støre. Vær så snill å opplys deg selv på temaene du uttaler deg om, eller la de profesjonelle gjøre det de kan best.

Etter diskusjonsdelen av landsmøtet som var denne uken uttalte endelig AP lederen Jonas Gahr Støre seg angående Rusreformen. “Når narkotika er forbudt mener jeg det bør ha en konsekvens å være i besittelse og skaffe seg det. Derfor er jeg imot generell avkriminalisering av narkotika i samfunnet vårt”, sa Støre.

Jeg må jo nesten lure, hva er dette basert på? Forskning? Personlig erfaring? Eller er det bare noe han føler er rett? Jeg er nemlig ganske sikker på at det er sistnevnte.
Ifølge forskning på rus og rusavhengighet er utsagnet til Støre rett og slett uinformert og feil. Et av de største og mest kjente studiene vi har på rusavhengighet sier at isolering og straff av rusmisbrukere fører til tyngre og mer skadelig rusmisbruk. Eksperimentet jeg referer til ble kalt for “Rat park” og bestod av flere deler. I den første delen ble rotter plassert i tomme bur med mat vann og heroinvann eller kokainvann. Som man forventet endte rottene opp med å dø av overdose fordi de nesten alltid valgte heroin vannet ovenfor det normale vannet.
I den andre delen av eksperimentet plasserte de 16-20 rotter i en “rotte fornøyelsespark”. I “parken” var det rotter av begge kjønn, de kunne ha så mye sex, sosialisering og stimuli i form av trening og godterier en rotte kan ønske seg. Også i rotteparken ble det plassert en flaske med vanlig vann og en flaske med heroinvann/kokainvann. Forskjellen mellom de to eksperimentene var at i rotteparken var det ingen som døde av overdose. De drakk fortsatt fra rusvannet, men ingen ble skadelig avhengige eller tok overdose. Hvorfor tror du resultatet var forskjellig i rotteparken vs i det tomme buret med en singel rotte?


Dersom vi nå sammenlikner isoleringen til rottene i den første delen av eksperimentet med skammen, fengselsstraffen og stigmatiseringen av rusmisbrukere i samfunnet vårt, så gir det plutselig mening at folk som ruser seg før fengsel, gjerne ruser seg etter fengsel også. Inne i fengselet skal det være rusfritt, men sånn er det ofte ikke. Selv i fengselet er det måter å få rus på, og de stakkar ungdommene som må sone får fort en ny kompis som har enda flere rusproblemer, og får plutselig enda flere kontakter i rusmiljøet enn det de hadde før de gikk i fengsel. Støre foreslår nå at avkriminaliseringen kun skal gjelde tunge rusmisbrukere. De som allerede har dretet på draget, og kommet i en kjip situasjon skal få hjelp og støtte. Det er supert! Men hva med de som er 19 år gamle og ikke egentlig skjønte hva de dreiv med? Hva med de som ikke har en ferdig utviklet konsekvenstenkning? Hva med ungdommene? De skal i fengsel ser du, og de skal straffes. De som trenger forebyggende hjelp, så de slipper å bli en av de tunge rusmisbrukerne, de blir fullstendig forrådt. Personlig har jeg hundrevis av argumenter og kilder jeg kunne sitert, men da hadde jeg aldri blitt ferdig å skrive, og du hadde aldri blitt ferdig å lese. Vær så snill og informer dere selv og ikke følg blindt etter det politikerne sier. Dersom mitt ord og rotteparken ikke er nok så ta ordet til helseministeren vår. “Helseminister Bent Høie (H) mener sårbare ungdommer er de store taperne etter Aps rusreform-vedtak.” og dersom ikke det har overbevist deg kan jeg informere om at den tidligere overlegen i Kristiansand har meldt seg ut av AP som resultat av stillingen til partiet i rusreformen.
Foreløpig sier jeg takk for meg og at dersom noen har lyst å høre mer fra meg angående saken er både privat meldinger og kommentarer hjertelig velkommen. STEM, ta stilling til problemene som er der og informer dere selv!

0

Skriv en kommentar